Blog

EiSYS Miner program

Szerző: EiSYS

miner

Az EiSYS-ben 2018 tavaszán egy belső pályázat került meghirdetésre, melynek célja a szervezeten belüli kreatív ötletek megvalósításának  - és a belső innovációnak - a támogatása. A pályázat a cég jelmondata alapján (You have the mine, we have the miners) röviden "Miner program" néven vált ismertté.  Csapatunk önkéntes alapon szerveződött, és az "adatkiaknázási lehetőségek" kategóriában indult el, azon vezérelv alapján, hogy adatpiacokkal, adatkiaknázással kapcsolatos tevékenységet végző cég lévén, használjuk fel a meglévő tudásunkat a saját munkánk megkönnyítésére, folyamataink (tervezés, kontrolling stb.) áttekinthetőbbé tételére. Ügyfeleinknek döntéstámogatási rendszereket fejlesztünk, így természetesen hittünk benne, hogy a nálunk kinyerhető adatokból is tudunk olyan hasznos információkat előállítani, melyek segítik a vezetőséget az ellenőrzési folyamatok hatékonyabb átlátásában, de ezáltal talán a stratégiai irányok meghatározásában is, valamint a projektmenedzsereket támogatja a napi operatív szintű munka irányításában, szervezésében.  

 

Az 5 fős csapat által összeállított pályázati anyag és projektterv alapján az a vezetői döntés született, hogy a pályázat zöld utat kap, a csapat megkapja a pályázati kiírásban meghatározott dedikált időt, és a technikai feltételeket a projekt megvalósítására.

A feladat összetett volt, hiszen a végső cél eléréséhez egy komplett "mini adattárházat" kellett felépíteni, a részfeladatok az igényfelméréstől a riportok fejlesztésig, a feladat dokumentálásáig mindenre kiterjedtek. Ehhez azonban a csapatban minden kompetencia megvolt (adattárház tanácsadói, BI tanácsadói, szoftvermérnöki, üzleti tanácsadói, projektvezetési).

 

A feladat megvalósítása során az előkészítési fázisra rendkívül nagy hangsúlyt fektettünk. Az igények felmérése személyes interjúk keretében történt, arra keresve a választ, hogy mi lehet az az eredménytermék, amit a rendelkezésünkre álló idő alatt le tudunk szállítani, és a legnagyobb haszonnal jár a vezetőség és a projektmenedzserek munkája szempontjából.

Az összegyűjtött információkat a csapat workshopokon beszélte át, melyek keretében körvonalazódott a megvalósítandó feladat, a fejlesztés elkezdődött.

A feladat megvalósítása során elért eredmény azonban túlmutat azon a néhány problémán, amit megoldottunk, valamint azon a néhány riporton, ami elkészült.  Az eredmény egy olyan komplex rendszer lett, melyben - azon túl, hogy jelen projektünk célkitűzéseit teljesíti - benne rejlik az egyszerű és hatékony továbbfejlesztés lehetősége. Mivel a riportok adatigényeinek kiszolgálására egy külön szerveren helyet foglaló adattárházat és egy arra épülő adatpiacot hoztunk létre, így esetleges további funkcionalitások hozzáadásával sem terheljük a forrásrendszert, az adatok historikusan tárolhatók, a töltések tervezésénél pedig figyelembe vettük, hogy később akár más forrásrendszerek is beköthetők legyenek.

A felépített adattárházra további riportok már könnyen kialakíthatók, a meglévő riportok testre szabása egyszerű és gyorsan megvalósítható.

 

A feladat utolsó fázisában elkészült a technikai dokumentáció, valamint a csapat továbbfejlesztési lehetőségeket is megfogalmazott (pl. egységes riportkép kialakítása, adattisztítás, riportok mobil eszközökön való megjelenítésének lehetősége stb.)

 

A projekt eredményességét mutatja, hogy ez a komplex feladat - az igényfelméréstől a projekt lezárásáig - viszonylag alacsony erőforrás-ráfordítással készült, tapasztalataink szerint egy hasonló feladatot a csapat kb. 1 hónapos átfutási idővel teljesíteni tudna. A megvalósult riportok ma már valóban napi használatban vannak, segítik cégünk működését.

 

A továbbfejlesztési, további felhasználási lehetőségek számára is megnyílt az út, az adattárházunkra alapozva további kontrollingriportok fejlesztése kezdődött. Egy rövid gondolatban összefoglalva, hogy mit értünk el: We have the mine.

Kelemen Márk

Kép: Pixabay


Cím: 1139 Budapest, Petneházy utca 46–48. 
E-mail: info@eisys.hu
EiSYS Számítástechnikai Kft.
Adószám: 13669555-4-41
Csoportazonosító szám: 17780010-5-44
Közösségi adószám: HU17780010